Documentatie

Waar gingen ze heen ?

Kan iemand me helpen aan gegevens waar de Sint-Jorisnaren zich bevonden tijdens WO I ?

 

Zo heb ik al weet dat er enkele families in Frankrijk verbleven.

vluchtelingen

 

 • Meester Samyn zat met zijn familie in Bretagne - zijn dochter Rachel deed haar eerste communie in Malestroit in mei 1916. Naar 't schijnt was hij zelfs directeur van de 'Ecole Belge' te Caen.
 • Familie Victor Loones verbleef in de Normandie (ook de kinderen van zijn broers Cesar en Ludovicus Loones trokken naar ginds). Slechts een handvol keerden terug naar hun geboortestreek. Zoon Aimé Loones zou na WOI eerst een tijdje bij zijn broer Franciscus (Cis) Loones verblijven (langs de Ijzer te Ramskapelle) terwijl hijzelf de hoeve De Violette terug opbouwde. Neef Loones, zou een nieuwe hoeve opbouwen in de Schoorbakkestraat te Sint-Joris.
 • Désiré Vansteenland en Emmercence Jansseune verbleven ook in Frankrijk. Maria Vansteenland werd immers geboren in Lierville (Fr)
 • Aloïs Portier, vrouw Elodie Mus en hun kinderen kwamen toe in de regio van Chambly.
 • Engelbertus Portier en vrouw Sophia Lauwagie trokken ook richting Frankrijk. Sophie stierf in 1917 te Neuville-sous-Montreuil (62)
 • Weduwe Theunynck werd na de oorlog aangeschreven in Kales.....
 • Toenmalig burgemeester Henri Mus verbleef vermoedelijk ook in Frankrijk. Zijn vrouw, Julienne Aernoudt overleed op 28 maart 1943 te Ecquetôt (27). Henri zelf overleed in 1950 te Nieuwpoort.
 • Camiel Lansen en Victorina Devacht hun jongste kind, Marcel-Arthur Lansen, werd geboren te Dieppe in 1916. Marcel huwde later in 1938 te Nieuwpoort met een in Dieppe geboren Albertine-Marie De Man.
  Camiel zijn vader en moeder, nl Joannes Lansen en Rosalia Hubrecht trokken samen met zoon Franciscus tijdens WOI naar de oudste Zoon Jean (die zijn geluk zocht in de Hoofdstad en er als meester-slachter werkte te Anderlecht) . Hun 2 dochters (zussen van Camiel) woonden ook reeds in deze regio. (bron : website www.lanssens.be )
 • Familie Vandevelde : Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 moest de familie de boerderij verlaten omdat de streek onder water zou worden gezet. Zoals zovele andere Belgen vluchtten ze naar Frankrijk, waar ze tot 1920 in het dorpje Chailly-en-Brie, niet ver van Coulommiers, departement van de Seine et Marne verbleven. Daarna boerde de familie nog tot 1935 op een boerderij in Knokke. De ouderlijke hoeve van Sint-Joris werd in 1921 heropgebouwd. De Vandevelde’s kwamen er terug in de loop van 1935. (bron : Marie-Christine Vandevelde)
 • Juliaan Vansteenland, echtgenote Victorine Decorte en hun 2 kinderen vluchtten naar Bulskamp. Daar zouden gedurende WOI nog 3 kinderen geboren worden. In 1920 staan ze reeds vermeld in de volkstelling van Sint-Joris.
 • Het echtpaar Arthur Hoste-Leonie Tyvaert, kreeg een eerste kind in 1916 te Parijs, nl Maria Hoste. Hun 2de kind, een zoon, nl Maurice Hoste werd geboren te Leke (waar Leonie afkomstig van was) in juli 1920. Uiteindelijk staan ze ook al terug vermeld in de volkstelling van eind 1920, met als adres Molenhoekstraat 18.
 • Joseph Duflou en Leonie Lammerant vluchtten met hun zoontje Maurits naar Coulommiers (Seine et Marne). Daar zou hun dochtertje Gabrielle op 9 december 1918 geboren worden.
 • Karel Hubrecht, vrouw Leonie Ester en hun 4 kleine kinderen trokken naar Vigny (Departement Seine-Oise) . Na de kinderen Maria, Alice, Georges en Maurice, werd daar een 5de kindje geboren : Albert Hubrecht.  Terug in Sint-Joris na WOI, werd  in 1921 Kamiel geboren.(Bron : Joris Deman)
 • Bij het uitbreken van de oorlog bestond het gezin van August Deman en Renilde Ryckebusch uit 6 kinderen : Marie (19 jaar), Augusta (17 jaar), Alice (14 jaar), Gerard (11 jaar), Jeroom (7 jaar) en Marcel (1 jaar).   4 van de kinderen gingen naar de 'Colonie Scolaire Belge' in Sarchelles (een voorstad van Parijs).  De kloosterzusters van de Congretatie van de Heilig Familie uit Loker bij Poperinge hadden daar een opvangtehuis opgericht.  Marie en Alice waren in Sarcelles om er te helpen.  Gerard en Jeroom om er onderwijs te krijgen.  Later is Marie bij die zusters ingetreden.  Na een verbllijf van August en Renilde met de kinderen Augusta en Marcel bij een schoonbroer te Bulskamp, trokken ze door naar Chailly-en-Brie, waar August hem terug bij zijn vorige werkgever Cyrille Vandevelde vestigde.  August Deman stierf in 1918 in Frankrijk.  De rest van het gezin kwam terug naar België in 1921.  Gerard, die kostwinner was geworden, had een betrekking gevonden in Veurne. (Bron : Joris Deman)

Waar zaten de andere  gezinnen ?

Hebben jullie postkaartjes, foto's of andere akten die hun verblijf daar kunnen bewijzen ?

Neem dringend contact met me op om alles te kopiëren en te bewaren voor de volgende generaties.