Documentatie

Pierre Dalle overleden te Caudebec-en Caux

Begrafenis van Pierre Dalle

Een lokale krant beschreef de begrafenis van Pierre(Pieter) Dalle.

Woensdag 12 januari 1916 werd één van de kinderen uit de Belgische schoolkolonie van Caudebec-en-Caux onder massale belangstelling begraven. De plechtigheid ging niet door in de te kleine kapel van het plaatselijke hospitaal waar de jongen was gestorven maar in de kerk die de deken van het dorp ter beschikking had gesteld. Zijn 4 jaar jongere broer Maurice ging vooraan de begrafenisstoet naar de kerk waar een mis werd opgedragen door priester Dubois, aalmoezenier van de schoolkolonie.

hospice van Caudebec-en-caux waar Pieter Dalle overleedNaast alle jongens, leerkrachten, religieuzen en personeel van de schoolkolonie waren ook kinderen van de drie dorpsscholen, drie vrije scholen aanwezig en talrijke inwoners van Caudebec- en-Caux aanwezig.
Na de mis, die door de jongens uit Westhoek werd gezongen, trok de stoet voor een laatste groet naar de lokale begraafplaats onder leiding van de deken. Zonder de ouders van het overleden kind die in België waren gebleven en zonder de broers die soldaat waren en misschien nog niet op de hoogte waren van het overlijden.

De 13 jarige Pierre (Pieter) Dalle (°11.2.1903) afkomstig uit Sint-Joris aan de IJzer (een deelgemeente van Nieuwpoort) was gestorven aan een acute hersenvliesontsteking en was de zoon van Henri en Rosalie Simoens.

Na Achille Sercu uit Zonnebeke die op 18 november 1915 in l’Hôpital de l’Alliance van Yvetot stierf was dit het tweede sterfgeval in de schoolkolonie van Caudebec-en-Caux.

De schoolkolonie van Caudebec-en-Caux werd nochtans regelmatig bezocht door de plaatselijke dokters Bréchot en Solau, luitenant dokter Viane tandarts en oogarts Majoor Gulezowzki.

Bron : Ghislain Kuyle - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. https://oorlogskantschool.wordpress.com/kinderen/les-enfants-de-lyser/

Foto : Hospitaal waar Pieter overleed - www.Delcampe.net