Documentatie

Sint-Jorisnaars overleden te Neuville-sous-Montreuil

Dreef van de hospice van Neuville-sous-Montreuil

WOI-vluchtelingen (bijna) vergeten na overlijden nabij Montreuil... DE GROOTEN OORLOG 1914 1918

In juli 2014 lanceerde Annick Lefranc (Boulogne) een oproep op het internet: Qui sauvera le cimetière des réfugiés Belges de Neuville-sous-Montreuil ? (Zie http://www.1914-1918.be/cimetiere_neuville.php ) Geleidelijk aan kreeg de zaak ruchtbaarheid, en werd een project opgetrokken tot op het niveau van de Westhoekburgemeesters. Genealogisch werd ook heel wat werk verricht door Aurel Sercu (Boezinge) en Joeri Stekelorum, voorzitter Familiekunde Vlaanderen, regio Westkust.

Deze aangelegenheid handelt over 600 Westhoekers, burgers, waaronder ook 2 personen afkomstig uit Sint-Joris, die ergens in Noord-Frankrijk “onder de zoden liggen”. Letterlijk.

Ze hadden er een onderkomen gevonden in een opvangcentrum, de Chartreuse, een voormalig kartuizerklooster, samen met duizenden andere vluchtelingen. De Chartreuse, ook een hospitaal, was a.h.w. een klein dorp, waar gemiddeld 1.000 personen verbleven. Er was ook een schoolkolonie. Zeshonderd vluchtelingen overleden er in de periode april 1915–april 1919 aan de gevolgen van tyfus, ontberingen tijdens de vlucht, ouderdom en Spaanse griep. Ze werden in een nabije weide begraven. En sindsdien… vergeten. Alle bovengrondse tekenen van de graven zijn in de jaren 1950 verdwenen, om plaats te maken voor weidegras en koeien. Het is de bedoeling de herinnering aan hen weer levendig te houden.

Hun stoffelijk overschot ligt nog steeds in die weide op enkele honderden meter van de Chartreuse. 

Waaronder ook  de lichamen van ADAM  Karel (°Sint-Joris, 13-05-1830 +12/07/1918) en LAUWAGIE Sophie (°Westende, 02-05-1832 + 01-10-1917)

Bron : Tij-Dingen 07-2015 - NUS zomereditie 2015

Mocht er iemand meer gegevens hebben over de families Adam, Portier of Lauwagie, gelieve contact op te nemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.