Documentatie

Waar verbleven onze bewoners ?

Kan iemand me helpen aan gegevens waar de Sint-Jorisnaren zich bevonden tijdens WO I ?

Zo heb ik al weet dat er enkele families in Frankrijk verbleven.

  • Meester Samyn zat met zijn familie in Bretagne - zijn dochter Rachel deed haar eerste communie in Malestroit in mei 1916. Naar 't schijnt was hij zelfs directeur van de 'Ecole Belge' te Caen.

Lees meer: Waar verbleven onze bewoners ?

Sint-Jorisnaars overleden te Neuville-sous-Montreuil

Dreef van de hospice van Neuville-sous-Montreuil

WOI-vluchtelingen (bijna) vergeten na overlijden nabij Montreuil... DE GROOTEN OORLOG 1914 1918

In juli 2014 lanceerde Annick Lefranc (Boulogne) een oproep op het internet: Qui sauvera le cimetière des réfugiés Belges de Neuville-sous-Montreuil ? (Zie http://www.1914-1918.be/cimetiere_neuville.php ) Geleidelijk aan kreeg de zaak ruchtbaarheid, en werd een project opgetrokken tot op het niveau van de Westhoekburgemeesters. Genealogisch werd ook heel wat werk verricht door Aurel Sercu (Boezinge) en Joeri Stekelorum, voorzitter Familiekunde Vlaanderen, regio Westkust.

Deze aangelegenheid handelt over 600 Westhoekers, burgers, waaronder ook 2 personen afkomstig uit Sint-Joris, die ergens in Noord-Frankrijk “onder de zoden liggen”. Letterlijk.

Lees meer: Sint-Jorisnaars overleden te Neuville-sous-Montreuil

Pierre Dalle overleden te Caudebec-en Caux

Begrafenis van Pierre Dalle

Een lokale krant beschreef de begrafenis van Pierre(Pieter) Dalle.

Woensdag 12 januari 1916 werd één van de kinderen uit de Belgische schoolkolonie van Caudebec-en-Caux onder massale belangstelling begraven. De plechtigheid ging niet door in de te kleine kapel van het plaatselijke hospitaal waar de jongen was gestorven maar in de kerk die de deken van het dorp ter beschikking had gesteld. Zijn 4 jaar jongere broer Maurice ging vooraan de begrafenisstoet naar de kerk waar een mis werd opgedragen door priester Dubois, aalmoezenier van de schoolkolonie.

hospice van Caudebec-en-caux waar Pieter Dalle overleedNaast alle jongens, leerkrachten, religieuzen en personeel van de schoolkolonie waren ook kinderen van de drie dorpsscholen, drie vrije scholen aanwezig en talrijke inwoners van Caudebec- en-Caux aanwezig.
Na de mis, die door de jongens uit Westhoek werd gezongen, trok de stoet voor een laatste groet naar de lokale begraafplaats onder leiding van de deken. Zonder de ouders van het overleden kind die in België waren gebleven en zonder de broers die soldaat waren en misschien nog niet op de hoogte waren van het overlijden.

De 13 jarige Pierre (Pieter) Dalle (°11.2.1903) afkomstig uit Sint-Joris aan de IJzer (een deelgemeente van Nieuwpoort) was gestorven aan een acute hersenvliesontsteking en was de zoon van Henri en Rosalie Simoens.

Na Achille Sercu uit Zonnebeke die op 18 november 1915 in l’Hôpital de l’Alliance van Yvetot stierf was dit het tweede sterfgeval in de schoolkolonie van Caudebec-en-Caux.

De schoolkolonie van Caudebec-en-Caux werd nochtans regelmatig bezocht door de plaatselijke dokters Bréchot en Solau, luitenant dokter Viane tandarts en oogarts Majoor Gulezowzki.

Bron : Ghislain Kuyle - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. https://oorlogskantschool.wordpress.com/kinderen/les-enfants-de-lyser/

Foto : Hospitaal waar Pieter overleed - www.Delcampe.net

 

Familie Deman tijdens en na WOI (door Joris Deman)

 

 

 

Aan de herdenking van het uitbreken van de eerste wereldoorlog kunnen we als familie Deman ook een kleine bijdrage leveren. Onze tante Augusta heeft de zichtkaarten opgespaard die de gezinsleden tijdens die oorlog ontvingen. Ze deed dat waarschijnlijk om hetgeen op de voorkant ervan afgebeeld was, en niet om de tekst op de achterkant. Voor ons is de achterkant natuurlijk het belangrijkste. Daar lezen we hoe men de oorlog beleefde. Men kan er ook de geschiedenis van het  gezin van August Deman tijdens de oorlog mee reconstrueren. Wij zijn reeds de kleinkinderen, en hebben ook al kleinkinderen. Onze kinderen en kleinkinderen zullen ongetwijfelmet belangstelling die geschiedenis lezen.

 

Lees meer: Familie Deman tijdens en na WOI (door Joris Deman)